Kyynärpää

Lue lisää

Kyynärpää

Kyynärpään muodostaa olkaluun sekä kyynärluun ja värttinäluun välinen kyynärnivel. Kyynärnivel muodostuu kolmesta nivelestä: olka-värttinäluunivel, olka-kyynärluunivel ja ylempi värttinä-kyynärluunivel.

Luisen anatomisen rakenteen vuoksi kyynärnivel on varsin tukeva .

Kyynärnivelessä tapahtuu ojennus ja koukistus liike, sen kautta tapahtuu myös käden kiertoliike (pronaatio ja supinaatio).

Yleisimmät kyynärpään aluen vaivat ovat epikondyliitit. Epikondyliitit ovat varsin tavallinen vaiva, koska jännetupet ja jänteiden kiinnitykset kipeytyvät herkästi. Tyypillistä kyynärpään sisäpuolen kipuoiretta kutsutaan golfarin kyynärpääksi ja kyynärnivelen ulkopuolen kipuoiretta tenniskyynärpääksi.

Kyynärpään vammat syntyvät yleensä tapaturman seurauksena (työ, liikenne, kaatuminen, urheilu). Bicepsin distaalipään repeämä on yleensä tapaturmainen. Repeämä rajoittaa kyynärnivelen toimintaa, koska liike estää vääntämisen, kääntämisen ja heittämisen.

Myös hermopinteet voivat olla syynä kyynärpään kipuun.

Tärkeimpiä työhön liittyviä riskitekijöitä ovat samanlaisina toistuvat työliikkeet. Työtehtävät, joissa täytyy käyttää runsaasti käsivoimia, asennot, joissa ranteen pitää olla taivutettuna. Kylmällä ja tärinälläkin on osansa vaivan syntymisessä. Kun nämä tekijät esiintyvät yhdessä, ne myös voimistavat toistensa vaikutusta.

 

Tenniskyynärpää:

Yleensä luullaan,että tenniskyynärpää syntyy mailapeleistä kuten tenniksestä, mutta voi syntyä monen muunkin urheilulajin seurauksena. Se on yksi yleisimmistä työperäisistä rasitusvammoista. Painavien taakkojen ja työkalujen käsittely, puristus ja kiertoliikkeet, ruuvausliike sekä toistotyö ovat tenniskyynärpään riskitekijöitä.

Myös pitkäkestoinen staattinen jännitys ranteen ja sormien ojentajalihaksissa saattaa aiheuttaa tenniskyynärpään provosoitumisen (mm. päätetyöskentely ja hiiren käyttö). Tupakointi lisää epikondyliitin riskiä.

 

Golfkyynärpää:

Golfkyynärpää on samanlainen vaiva kuin tenniskyynärpää. Oireet vain ilmenevät kyynärpään sisäsyrjässä, kun tenniskyynärpäässä ne paikallistuvat ulkosyrjään.

Tennis- sekä golfkyynärpää on pitkittyessään hankala vaiva, joten hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa.

Golffarin kyynärpäätä ehkäistään samalla tavalla kuin tenniskyynärpäätä, esimerkiksi harjoittelemalla lihastoiminnan tasapainoa: lihasten vahvistamista, lihasten venyttelyä, nivelten liikkuvuuden parantamista sekä yleistä lihas- ja peruskuntoa.

 

Hoito

Kuntoutus aloitetaan, kun akuutti kipu ranteessa ja kyynärpäässä on hellittänyt. Kuntoutus kohdistetaan kyynärvarren lihaksiin. Aktiivinen venyttely ja lihastoiminnan palauttaminen jumpalla lisäävät verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Asteittainen käden puristusvoimaa ja rannetta liikuttavien lihasten voimaa lisäävä harjoittelu tehdään useita kertoja päivässä usean kuukauden ajan.

Tennis- sekä golfkyynärpään vaivan hoidossa alussa on tärkeää välttää vaivan aiheuttanutta rasitusta (puristus, vääntö, ym.) 1-2 viikkoa. Paikallisesti käytetyistä tulehduskipulääkevoiteista ja suun kautta otettavista tulehduskipulääkkeistä on apua kivun lievityksessä.

Hieronnan kautta saatan kireät lihakset rentoutumaan.

Kylmähoito lievittää kipua ja poistaa tulehdusta. Akupunktiotakin kannattaa kokeilla.

Erilaiset toiminnalliset lastat ja tuet saattavat helpottaa kipua, vähentää lihaksiin ja jänteisiin kohtistuva kuormitusta.

Työergonomiaa parantamalla voidaan helpottaa työnteosta johtuvaa kuormitusta ja välttää vaivojen uusiutumista.

 

Mehiläinen Töölö

Pohjoinen Hesperiankatu 17 C

00260 Helsinki

Mehiläinen Leppävaara

Hevosenkenkä 3

Panorama Tower

02600 Espoo

Mehiläinen Nummela

Pisteenkaari 1 B

03100 Nummela